מרבית המשקיעים בשוק ההון נעזרים ביועצים ובמנהלי תיקי השקעות לצורך ביצוע השקעותיהם. גם כאשר יועצי ההשקעות עושים את עבודתם נאמנה, קיים סיכון מסוים לכספי ההשקעה והתיק יכול להניב הפסדים במקום רווחים. מלבד סיכונים אלו קיימים מצבים נוספים בהם בית ההשקעות, מנהל תיק ההשקעות או היועץ פעלו שלא כשורה. אלו הם המקרים אשר מגיעים לידי התדיינות משפטית ומסתיימים בתביעת רשלנות.
חובותיו של מנהל ההשקעות
החוק מניח כי פלוני אשר בא להשקיע את מיטב כספו אינו תמיד בקיא בכל רזי שוק ההון. תפקידו של מנהל תיק ההשקעות הוא לשמש מתווך נאמן אשר מייעץ כיצד כדאי לנהל את תיק ההשקעות, בהתאם לצרכיו ורצונותיו של המשקיע. יועץ השקעות אינו רשאי לפעול ללא קבלת אישור מהמשקיע עצמו, ואילו ניהול תיק השקעות מלא מאפשר למנהל התיק חופש פעולה וביצוע השקעות, כל עוד הן בהתאם למדיניות שגובשה עם המשקיע.
חובותיו של יועץ ומנהל תיק ההשקעות הן להגדיר את צרכיו ורצונותיו של המשקיע, לגבש מדיניות השקעה התואמת לצרכים ולרצונות המשקיע ולפעול, במסגרת הרשאותיו, למען השגת היעדים שנקבעו. חובתו לידע את המשקיע בדבר סיכונים אפשריים, הוצאות ותקורה הנוגעות להשקעותיו – ולפעול בתום לב בהתאם לנורמות מקובלות ביחס להשקעה סבירה.
על איזה רקע ניתן לתבוע בנושא שוק ההון
ניתן לחלק את תחומי התביעה לשני תחומים שונים
- ניהול תיק השקעות שאינו חוקי
- ניהול תיק השקעות רשלני
קיימים מספר מצבים אשר עלולים להדליק נורה אדומה בקרב משקיעים. במידה ומקרים אלו מתרחשים, טוב יעשו המשקיעים אם ימהרו לקבל יעוץ משפטי אשר יבחן את תיק ההשקעות ואת אופי ההתקשרות בין המשקיע למנהל התיק או לבית ההשקעות.
קיימים מצבים בהם אופי ההתקשרות הוא בעייתי ולעתים נוגד את החוק, לדוגמה – גבייה כפולה של דמי ניהול, או השקעה יזומה של יועץ השקעות (שאינו מנהל תיקים) ללא ידוע או קבלת הנחייה מידי המשקיע.
מקרים אחרים בהם קיימת עילה לתביעה הם מצבים בהם נורמות שקיפות בדבר אפיקי השקעה אפשריים אינן נשמרות, הסיכונים הכרוכים בהשקעה או ניגוד אינטרסים אפשרי מצידו של מנהל תיק ההשקעות שאינו בא לידי ביטוי בתקשורת מול המשקיע. דוגמה למקרה כזה הייתה כאשר משקיע הפסיד למעלה ממיליון דולר בהשקעה שהייתה אמורה להיות סולידית, כאשר בית ההשקעות נמנע מליידע את אותו המשקיע בדבר הסיכון הכרוך באפיק ההשקעה עליו המליץ. דוגמה נוספת היא בפסק דין יואב אברמוב נגד בנק דיסקונט לישראל בע”מ שם התובע החל לסחור במעו”ף באופן אגרסיבי תוך גרימת נזקים כספיים משמעותיים לעצמו. במקרה זה פסק בית המשפט כי על הבנק הייתה מוטלת חובת הזהירות אשר עליה עברו.
כיצד ניתן לזהות רשלנות אפשרית מצד בית ההשקעות או מנהל תיקי ההשקעות
ניהול רשלני של ההשקעה בא לידי ביטוי במרבית המקרים בהפסדים כספיים. כדאי לשים לב מוקדם למצבים הבאים
- קיימים הפסדים ניכרים, ללא הסבר סביר ואפילו כאשר קיימת מגמת עלייה בשוק ההון
- תדירות פעילות המסחר בתיק גבוהה במיוחד
- פעילות חריגה בתיק אשר עלולה לגרום להפסדים (לדוגמה רכישת מניה בהנפקה בסכום גבוה ומכירתה לאחר זמן קצר בהפסד).